Friday, June 29, 2012

Jewel In The Palace Episod 34


Entri kali ini mungkin ‘melompat’ jauh daripada epsod yang ditulis sebelum ini. Memandangkan ramai pembaca yang mencari episod yang selari dengan siaran TV Al Hijrah sekarang ini, saya turutkanlah. Niatnya nak tulis episod demi episod, tapi sekarang di TV masuk episod 34 dah.

Jadi, saya akan tulis episod yang selari di TV (mungkin juga 1 episod lebih advance), dan masa yang sama akan siapkan recap untuk episod-episod yang lepas. Apapun, terima kasih sebab sudi membaca, =)
Professor Shin memutuskan untuk mengadakan sekali lagi ujian berkenaan pengkelasan herba. Kali ini Jang Geum berjaya menjawab dengan betul, iaitu setiap herba boleh menjadi ubat dan racun mengikut penggunaannya.
Proffesor Shin lega akhirnya Jang Geum memahami prinsip asas yang dimahukannya. Namun, Prof Shin berpesan, karakter orang tidak akan berubah sekelip mata, terutama jika seseorang itu bijak. Dan tidak semua orang yang bijak itu layak menjadi doktor (dalam tv tulis tabib). Jang Geum semakin sedar, dia selama ini ‘bangga’ dan ‘sombong’ kerana menganggap dirinya tahu lebih banyak berbanding orang lain. Prof shin berpesan, Jang Geum harus belajar untuk menjadi seorang yang berfikir panjang.

Walaupun Shin Bi agak ‘slow’ berbanding Jang Geum dari segi penguasaan silibus, ternyata dia lebih teliti dan hati-hati dalam memenuhi karakter seorang doktor. Mungkin ini disebabkan niatnya yang murni (berbanding Jang Geum yang mahu membalas dendam). Semasa kecil dahulu Shin Bi pernah dirawat seorang doktor tanpa dikenakan bayaran kerana terlalu miskin. Sejak itu, Shin Bi berazam untuk memenuhi pesanan doktor tersebut agar membantu orang lain di masa akan datang, maka dia mengambil keputusan untuk menjadi doktor wanita.

Mereka sekelas mula sibuk dengan persiapan menghadapi peperiksaan akhir.
Macam biasa, minah sorang ni over-acting, kononnya banyak pengalaman.

Sekali dalam kelas praktikal orang bersalin, dia nilah orang pertama pengsan. Haha.
Jang Geum menerima kunjungan dari seorang yang tidak disangka-sangka, iaitu gurunya, Doktor Jangduk. Dalam kegembiraan, Doktor Jung datang membawa khabar duka. Rupa-rupanya wujud perbalahan antara Prof Shin dan Prof Lee. Prof Lee mahu memberi gred gagal kepada Jang Geum dan Shin Bi kerana tidak menurut arahannya pada masa lepas, iaitu menjadi pelayan di parti keramaian. Jika diberi gred gagal, sudah tentu Jang Geum gagal daripada kursus tersebut, kerana dia sudah diberi 2 gred gagal sebelum ini. Cukup 3 gagal, maka gagallah..
Prof Lee turut mengugut Prof Shin, jika dia adukan hal menyuruh para pelatih doktor wanita dalam kursus berkenaan menjadi pelayan kepada maharaja, dia turut akan mendedahkan kisah silam Prof Shin yang pernah tersalah memberi diagnosis kepada salah seorang pegawai kesayangan maharaja hingga menyebabkan kematian. Dia juga mengugut Prof Shin ada niat buruk kerana beria-ia melatih  calon-calon doktor perempuan berbanding dinaikkan pangkat..kononnya macam Prof Shin ni pervert lah..

Doktor Jung dan Doktor Jangduk juga kesal kerana mereka tidak dapat membantu dalam hal ini. Jang Geum rasa sangat sedih kerana impiannya untuk kembali ke istana sudah kelihatan berkecai. Dia cuba mencari Min Jung Ho untuk menenangkan dirinya, namun Min Jung Ho tiada di rumah.
Prof Shin menerima tekanan untuk memberikan gred yang terakhir. Dia berfikir panjang-panjang malam itu... berfikir dalam-dalam.

Akhirnya..
Keesokan harinya, hari yang ditunggu-tunggu. Hari terakhir latihan a.k.a hari pengumuman keputusan keseluruhan.  Orang pertama yang disebut sebagai calon mendapat 3 gred gagal, Shin Bi. Kedua, Jang Geum. Memenuhi niat Prof Lee yang tidak berpuas hati dengan mereka berdua.
Seterusnya...suasana jadi gamat apabila satu demi satu nama disebut dan kesemuanya gagal! ini koleksi muka terkejut:
Dan yang paling manang:

Pegawai Tertinggi dari istana sangat marah apabila mengetahui kesemua calon gagal, ini kerana kerajaan telah membelanjakan sejumlah wang dalam mengadakan kursus berkenaan. Beliau akhirnya mengambil keputusan menguji sendiri calon-calon berkenaan. Maka, ujian ulangan dibuat.
Amat memeranjatkan si beliau kerana ternyata batch kali ini lebih baik berbanding yang lepas-lepas. Apatah lagi Jang Geum didapatinya sangat baik dari segi kemahiran perubatan mahupun teori. Setelah disoal-siasat, diketahui ia berpunca daripada Prof Lee yang memberi arahan kepada para pelatih menjadi pelayan dan menggunakan situasi ini dalam sistem pemberian gred. Maharaja yang dimaklumkan hal ini sangat murka kerana telah diarahkan sebelum ini agar doktor wanita tidak disuruh berbuat demikian. Maharaja mengeluarkan arahan agar tiada doktor wanita yang disuruh menjadi pelayan di masa akan datang.
Hari konvo pun tiba. Ada yang dihantar ke hospital komuniti dan ada yang ke hospital kem tentera. Pelajar terbaik akan dihantar ke hospital diraja dalam istana. Ketika tiba giliran Jang Geum, dia bukan sahaja menerima skrol, malah...

Pas keluar-masuk istana! Cool kan... bagi saya, ini jauh lebih cool daripada jadi wanita istana yang asyik terperap dalam istana dan tidak boleh keluar kecuali mendapat kebenaran. Shin Bi turut mendapat tempat di hospital diraja.
Paling sweet bila Min Jung Ho sendiri datang menjemput Jang Geum. Boleh lagi diaorang gurau-gurau. =p

Min Jung Ho menyatakan pasti keadaan Jang Geum tidak sama seperti dahulu walaupun bakal kembali ke istana. Jang Geum bagaimanapun bersedia meskipun tahu dia masuk ke istana kali ini dengan status yang lebih rendah..(?) mak aii.. kalau zaman sekarang, belajar medic tu gempak la. Bila tahu status doktor wanita ni lebih rendah daripada wanita istana, wah.. (speechless)
Doktor Jangduk rupanya duduk terus di rumah keluarga angkat Jang Geum. Sudah tentu yang paling bengang bini Duk Goo. Tapi jangan lupa Doktor jangduk di sama ‘kerek’ macam bini Duk Goo ni. Jadi, memang meriahlah rumah dibuatnya sebab asyik gaduh. Doktor Jangduk sendiri berpesan kepada Jang Geum bahawa doktor wanita bukan seperti doktor lelaki yang dipandang tinggi. Apatah lagi di istana, pasti Jang Geum bakal menempuhi banyak dugaan. Malam itu, merasalah Jang Geum tidur dalam bilik yang dibina sendiri oleh Min Jung Ho.
Keesokan hari, bermulalah tugas baru Jang Geum di istana. Setelah sekian lama, akhirnya dia kembali ke istana. Bercampur-baur pulak perasaan tengok dia kembali melangkah masuk ke istana. Sesekali dia bertembung dengan wanita-wanita istana, dia kena tunduk hormat..maklumlah, statusnya lebih rendah.
Dia dan Shin Bi ‘dibuli’ oleh doktor wanita senior dengan menyuruh mereka melayan karenah wanita istana yang mengalami masalah. Shin Bi agak bengang apabila sebenarnya wanita istana yang mereka rawat itu tidak sakit, cuma mempunyai sedikit masalah wajah dan lenguh-lenguh kaki. Ketika Shin Bi enggan melayan karenah diva wanita istana berkenaan...habis mereka dimaki hamun. Jang Geum segera menenangkan keadaan dan merendahkan dirinya dan bersedia melakukan apa yang disuruh.
Ketika mendapatkan herba, Shin Bi yang masih sakit hati berkata mereka sepatutnya menyelamatkan orang, bukannya melayan karenah sebegitu. Jang Geum menyatakan, suatu ketika dahulu dia pernah menjadi wanita istana dan ini mengejutkan Shin Bi. (tapi dulu-dulu Jang Geum takdelah diva macam minah tu..)

Bukan sahaja tolong basuh kaki, tolong urut... namun Jang Geum siap bagi tips-tips penjagaan kecantikan. Sampai ternganga mulut sorang tu tengok Jang Geum,hahaha. Sampai ke malam mereka dibuli oleh wanita-wanita istana berkenaan.
Selepas selesai tugas tersebut dan mereka dalam perjalanan balik, mereka dikejutkan dengan satu mesyuarat tergempar. Jang Geum yang sudah maklum keadaan tersebut (kerana pernah melalui kehidupan sebagai wanita istana) tahu jika ada keluarga diraja yang menghadapi masalah kesihatan, satu mesyuarat khas yang dihadiri para doktor diraja, pegawai, wanita pertama dan wanita tertinggi.
Ketika tiba di bilik mesyuarat, mereka masih menantikan kehadiran wanita pertama. Dan, inilah wanita istana pertama...

Geum Young! Yang terkejut melihat kehadiran Jang Geum di bilik berkenaan. Jang Geum sudah tentu turut terkejut melihat Geum Young yang menjawat jawatan tersebut. Hah, baru berapa tahun Jang Geum meninggalkan istana..di mana ya Puan Choi?

1) Entri sebelum: Jewel In The Palace Episod 33
2) Entri selepas: Jewel InThe Palace Episod 35
3) Ke Halaman senarai episod

1 comment: